Halloween

Het is intussen niet meer zo bijzonder dat Halloween ook bij ons wordt gevierd, maar oorspronkelijk komt deze traditie uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Op 31 oktober, de avond voor allerheiligen (All Hallows Eve), vieren we een samenraapsel van enerzijds de oudejaarsavond van de Kelten en anderzijds de dag dat de overledenen van het voorbije jaar proberen om een levend lichaam in te nemen voor het volgende jaar.


Halloween vieren we door:
  • Het huis te versieren;
  • Ons te verkleden;
  • Huis-aan-huis te gaan (vooral de kinderen) om snoep te verzamelen.

Op sommige plaatsen worden ook echte Halloween-feesten gehouden waarbij iedereen verkleed is in een griezel-outfit.


Waarom Halloween?

In Europese landen wordt vaak focus gelegd op het "commerciƫle" karakter: Mensen aanzetten tot vertier in de eerder rustige periode tussen de zomervakantie en Sinterklaas.
Wij houden vooral van de herfstsfeer die wordt gecreƫerd op de kortere, donkere dagen, door lichtjes en kaarsen rond het huis te plaatsen. Daarenboven is het zeer leuk om met de kinderen huis-aan-huis te gaan, eventueel collectief georganiseerd in de buurt, en hiermee het sociale karakter van dit feest naar boven te brengen.


Hoe vier ik Halloween?

Versieren van het huis

Zoals bij Kerstmis of Pasen kunnen we het huis in het Halloween-thema versieren.
Dit kunnen we sowieso al doen door de voordeur te versieren met een mooie krans.
Rondom het huis kunnen we griezel-dingen hangen, zoals een grote, harige spin, een spook dat omhoog en omlaag veert met de wind, of schattige pompoenlampjes.
Ook in de tuin kunnen we allerlei versieringen ophangen, zoals spinnenwebben op de haag of wat dacht je van een lint om de "crime scene" te verzegelen?

Verkleedpartijen

Iedere Halloween-activiteit gaat natuurlijk gepaard met verkleden: Je kan kiezen om je volledig te verkleden als heks, piraat of tovenaar, maar je kan het ook houden bij zeer leuke accessoires, zoals een valse blessure of een zombie die meekijkt over je schouder.

Trick or treat!

Maar de avond van Halloween zelf, als het reeds donker is, is er niets leuker dan met de kinderen voorbij de huizen te gaan en aan te bellen, in hoop op een traktatie van snoep.
(Meestal bellen we enkel aan bij de huizen waar Halloween-versiering is, want niet iedereen doet mee aan het feest natuurlijk.)
Als je dus voldoende snoep in huis hebt, zet dan zeker een leuke Pompoen-kaars voor de deur of op de oprit.
Als je zelf op stap gaat, zorg er dan zeker ook voor de dat je voldoende zichtbaar bent met enkele fluo-hesjes of enkele glowsticks.

Halloween-feest

Organiseer je zelf een heus Halloween-feest of ben je uitgenodigd op een feest, zorg dan naast decoratie en verkleden ook voor de nodige attributen!
Leuke kleine behendigheidsspelletjes in het teken van Halloween voor iedere genodigde, of kleine doodshoofden om op de feesttafel te leggen?

top